Ceci n’est pas un dossier H

Dossier K - beeldende kunst op Leiepoort campus Sint-Hendrik

Inleiding

We toetsen een school vaak op de overgedragen kennis. Wat weten kinderen, wat kunnen ze? Maar de algemene ontwikkeling van de hersenen is minstens even belangrijk.
Mark Mieras, wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in de hersenen, stelt dat kunsteducatie broodnodig is voor het (kinder)brein. Kunst leert kinderen om hun creatieve capaciteiten te ontwikkelen. Terwijl leerlingen tekenen, leren ze ook kijken. Leren musiceren, is ook leren luisteren.
Maar het allerbelangrijkste: kunst leert leerlingen om te experimenteren. Als je niet bereid bent om fouten te maken, zal je nooit in staat zijn iets nieuws en origineel te bedenken. En dat is net hetgene wat onze leerlingen zullen moeten kunnen in een almaar vlugger veranderende maatschappij. Nieuwe producten ontwikkelen is leren inventief zijn, leren spelen in hun hoofd. Meer nog dan vandaag het geval is. Het is dus belangrijk dat wij hen leren om flexibel in het leven te kunnen staan. Het worden mensen die zichzelf een leven lang zullen blijven ontwikkelen en kunst is daarbij een essentieel spel om te overleven.

Inhoud

 

ANDERE DOSSIERS IN DOSSIERH