Oud-leerling aan het woord: Olivier Goemaere

Terug naar overzicht

Olivier Goemaere

 

Ik ben afgestuurd aan Leiepoort campus Sint-Hendrik in 2002. Toen stond de school nog bekend onder de naam SHZMI. Ik heb er kunnen genieten van een zorgeloos leven in combinatie met een sterke opleiding. In de eerste twee jaren van mijn middelbare carrière zat ik in ‘het moderne’. In het derde en vierde jaar koos ik voor moderne talen-wiskunde (6 uur). Dit gaf me een mooie basis om dan in mijn laatste twee jaar over te gaan naar wiskunde-wetenschappen (6 uur).

Na mijn middelbare opleiding ben ik gestart aan het KaHo Sint-Lieven aan het Rabot in Gent. Ondertussen is de hoge school deel geworden van de KU Leuven en draagt ze de naam KU Leuven Technologiecampus Gent. Ik volgde er de opleiding industrieel ingenieur, optie biochemie. In 2006 behaalde ik het diploma 'Master in Industrial Engineering: Biochemistry'.

 

Olivier Goemaere

 

Mijn thesisonderwerp ging over de smaakstabiliteit van pilsbieren. Tijdens productie worden er redelijk wat ‘onstabiele’ moleculen geïntroduceerd in het bier, die onder invloed van diverse factoren tijdens bewaring aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van onaangename geuren en smaken (off-flavours). Door de hoeveelheid van deze moleculen te verminderen via diverse methodieken, kan het bier langer in topkwaliteit worden bewaard.

Naast de afdeling brouwerij, is er ook een afdeling op de Technologiecampus die zich bezighoudt met vleestechnologie en wetenschap van proteïnerijke voeding. De toenmalige professor van die afdeling vroeg me, nadat ik was afgestudeerd, voor hem te komen werken. Ik heb hier geen moment over getwijfeld. Na de wondere wereld van de biertechnologie een stuk te mogen verkennen, mocht ik onderzoek doen rond de processing van vleesproducten.

 

Olivier Goemaere

 

In de afgelopen jaren heb ik aan verschillende onderzoeksprojecten deelgenomen die in hoofdzaak gefinancierd werden door de Vlaamse overheid en de vleesindustrie en haar partners. Deze projecten handelden over het gebruik van innovatieve strategieën om gezondere vleesproducten te ontwikkelen, met de nadruk op zout- en vetreductie. De laatste jaren lag mijn focus meer op de studie van de eigenschappen en het toepassingspotentieel van functionele ingrediënten (additieven) voor de vleesindustrie. Ik vond dit zo interessant en boeiend dat dit onderwerp de basis zou vormen voor het aanvatten van mijn doctoraatsstudies. In de volgende alinea kunnen jullie in een notendop lezen waarover mijn doctoraat in hoofdzaak ging en wat het uiteindelijke doel ervan was.

Technologisch functionele ingrediënten spelen een cruciale rol bij de processing en kwaliteit van levensmiddelen in het algemeen en vleeswaren in het bijzonder. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn fosfaten, eiwitten, zetmelen, voedingsvezels en emulgatoren. Bij de productie van vleesproducten dragen ze onder meer bij tot water- en vetbinding, textuur, structuurvorming en mondgevoel. Vleeswarenproducenten zetten het gebruik van dergelijke ingrediënten ook in om productiekosten te verlagen en om aan bepaalde markttrends tegemoet te komen, zoals vet- en zoutreductie of clean labelling (het vermijden van additieven met E-nummers). De vleesindustrie gebruikt echter nog te vaak ingrediënten die onnodig zijn, te hoog gedoseerd worden of niet de juiste eigenschappen hebben voor een bepaald type vleesproduct. Dit is in grote mate te wijten aan het feit dat gegevens over eigenschappen van technologisch functionele ingrediënten vaak versnipperd zijn of moeilijk te interpreteren omdat metingen worden uitgevoerd aan de hand van verschillende analysetechnieken. Dit maakt de vergelijking tussen ingrediënten onderling erg moeilijk. Daarom richtte mijn doctoraat zich op het genereren van gestandaardiseerde, wetenschappelijke gegevens over het toepassingspotentieel van technologisch functionele ingrediënten in vleesproducten.

Op het moment van het schrijven van dit artikel, kijk ik met voldoening terug naar vorige week (9 juni 2022) wanneer ik mijn doctoraat publiek mocht gaan verdedigen voor mijn familie en vrienden. Dit was een moment waar ik zo had naar uitgekeken. Het harde werk van de afgelopen jaren mogen delen met iedereen die je lief hebt. Ik zou dan ook iedereen die maar twijfelt om na hun studies een doctoraat aan te vatten, aanraden hiervoor te gaan. Het is het meer dan dubbel waard. Je leert enorm veel bij, maar niet alleen over de materie die je bestudeert. Je ontdekt nieuwe aspecten over jezelf, leert zeer veel nieuwe mensen kennen, je mag in het buitenland gaan spreken over je onderzoek en op het einde van de rit heb je er een mooi diploma bij.  Je moet zeker niet zo lang wachten om eraan te beginnen, zoals ik heb gedaan.

 

Leerlingen die mij over de opleiding industrieel ingenieur iets willen vragen, mogen mij ook altijd contacteren via mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Olivier Goemaere

 

Terug naar boven

Terug naar overzicht