Opvoeder Eline Goetgeluk maakt kinderdroom waar

Terug naar overzicht

Eline Goetgeluk

 

Dat Eline een passie heeft voor musicals, is op school helemaal geen geheim meer. Op zesjarige leeftijd was ze al te zien bij het plaatselijke jeugdtheater Crea. Later verscheen ze op podia bij enkele amateurmusicalgezelschappen, maar dit jaar kwam haar droom eindelijk uit: een rol vertolken in een professionele musical in de Stadsschouwburg van Antwerpen.

 

Eerste stapjes

Ik zette mijn eerste stapjes op de planken bij jeugdtheater Crea in Deinze en kreeg zo de microbe te pakken. Vele jaren bleef ik er actief spelen. Toen ik 18 werd, mocht ik de rol van zangcoach vervullen. Dat gaf me nieuwe uitdagingen. Ik vervoegde het bestuur en waagde mij zelfs een paar keer aan de regie. Pas toen ik 30 jaar was, voelde ik dat de tijd rijp was om mijn horizon te verbreden.

Eerste stapjes

 

Triple Threat

Ik ontdekte dat er best veel amateurmusicalgezelschappen bestaan in Vlaanderen met een vrij hoog niveau van musical. Tien jaar lang kon ik me bij verschillende producties uitleven en leerde ik ontzettend veel bij. Musical wordt wel eens ‘de triatlon van de uitvoerende kunsten’ genoemd, want je moet kunnen acteren, zingen én dansen. En dat allemaal tegelijkertijd (triple Threat). Dat maakt musical voor mij de ultieme uitdaging.

 

Legally Blonde

Twee jaar geleden kwam mijn grootste droom op musicalgebied uit: ik werd gecast in een professionele musicalproductie Legally Blonde. Legally Blonde vertelt het verhaal van Elle Woods. Elle besluit om zich een weg te werken naar dezelfde universiteit als haar ex-geliefde Warner en slaagt daarin. Daar aangekomen, blijkt men niet voorbereid op zoveel spontaniteit… Elle moet zich dagelijks opnieuw bewijzen, maar toont dat jezelf zijn nooit uit de mode geraakt!

Ik vertolk de rol van Enid Hoopes, één van de studenten Rechten die Elle ontmoet aan Harvard. Het is zeker flatterend om op je veertigste nog gecast te worden als student, gelukkig zijn mijn beginnende rimpels niet zichtbaar vanuit de zaal.

 

Professioneel

Het is echt fantastisch om het repetitieproces als professionele artiest mee te maken. In de amateurwereld repeteer je gemiddeld 8 maanden voor een musical, vooral tijdens weekends. In de professionele wereld repeteer je voltijds overdag, ook op zaterdag, waardoor de repetitieperiode veel korter is: 6 weken. Dat maakt het heel intens. Ik heb in die korte periode enorm veel bijgeleerd.

Voor mij was het ook magisch om eindelijk op de planken van de Stadsschouwburg van Antwerpen te staan. De backstage is een doolhof van gangen en kleine ruimtes, naast en achter het podium heb je zeeën van ruimte én het dak is meters hoog. Op het podium krijg je zicht op een enorme zaal waar ongeveer 2000 toeschouwers kunnen plaatsnemen. Een ervaring die je als amateur zelden meemaakt.

 

Toekomst

De laatste voorstelling van Legally Blonde vond plaats in de krokusvakantie. Daarmee eindigde ook mijn korte ervaring in de professionele musicalwereld. Als er zich ooit nog eens zo’n kans zou voordoen, dan ga ik die zeker grijpen, maar momenteel ben ik ook echt gelukkig met mijn job op school.

 

Eline Goetgeluk

 

Foto's: Steven Hendrix

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com

Terug naar boven

Terug naar overzicht