2020, een kantelmoment?

De coronacrisis veranderde onze manier van leven ingrijpend. Afstand houden in de zorg, in liefde en relaties. Rituelen en scharniermomenten, werkgelegenheid, financiële zekerheid, koopgedrag … komen onder druk. Maar tegelijk leerden we dat we op ons best zijn als we elkaar dragen en gedragen worden.

Dit en nog zoveel meer zal onze leidraad zijn tijdens het schooljaar 2020-2021 met als jaarthema: kantelmoment.

 

De wijze waarop Georges Floyd stierf schokte de mensheid. ‘#BlackLivesMatter’ werd de globale veroordeling van alle vormen van geweld tegen racisme.

De klimaatcrisis. Hittegolven en droogte met alle gevolgen van dien. Uitdrukkelijk wordt ons gevraagd om bewuster om te springen met voedsel en natuurlijke bronnen.

De politieke malaise in Wit-Rusland, Rusland, de VSA, Brazilië, Noord-Korea, China, België …
Wordt 2020 een kantelmoment?

In deze kantelmomenten wordt ook de school - leerlingen en leerkrachten samen - uitgedaagd om mee te denken en te handelen:

  • Staan we als school, klas, leerkracht of leerling onverschillig ten opzichte van deze kantelmomenten, of proberen we ze aan te grijpen als een kans om te groeien als school en als mens?
  • Willen we aandacht hebben voor anderen die worstelen met grote of kleine kantelmomenten, om hen te begeleiden waar nodig?
  • Staan we ook voldoende stil bij onszelf, om met aandacht en liefde de juiste keuze te maken? En tonen we onze dankbaarheid voor de mensen die ons dragen in deze bewogen tijd?

2021 jaarthema