Vierdejaars werken voor het goede doel

Werd u vandaag niet bediend door uw vertrouwde winkelmedewerker, kapper, verpleegster... maar door een leerling? Dan was dit vast een medestudent van ons die mee deed aan de jaarlijkse YOUCA-dag. Zo werkte Lieze in de Delhaize, Maya, Mitte en Kato in het ziekenhuis, Julien in pastabar 'La bicyclette' , Floor bij een kapper en Artuur bij een transportbedrijf.

In totaal waren er 170 vierdejaars van onze school enthousiast aan het werk voor het goede doel.

Wij waren de journalisten van dienst, Eloïse De Pestel en Emma Delanoy. 

Vol-au-vent-beproeving
Als journalisten gingen wij op zoek naar enkele YOUCA jobs die eruit springen. Zo kwamen we terecht bij Emile, die de kans kreeg om bij de CEO van Lunch Garden te werken. "Mijn job is zeer leuk," vertelt Emile."Er is veel variatie. Ik werd met open armen ontvangen en er is een toffe sfeer."
In de ochtend mocht hij een meeting bijwonen over wat de skills van een werknemer moeten zijn. Hierna kreeg hij uitleg over de marketingkant en mocht hij een klantenkaart aanmaken. Over de middag mocht hij meedoen aan een proefmeeting waar hij vol-au-vent en chocomousse mocht proeven en beoordelen.  
Zo werkte Emile een dag voor het goede doel, met name enkele projecten voor jongeren in Brazilië en de Filipijnen. Bovendien was het een fijne en zelfs lekkere dag.
 
Eén burgemeester en twee ministers
Drie leerlingen gingen voor de YOUCA-dag in de politiek. Zo was Fleur één dag burgemeester van Zulte. Ze vertelt: "De dag is zeker al interessant geweest, maar het is eerder meevolgen dan zelf actie ondernemen. Ik heb deze voormiddag al een vergadering meegevolgd met alle schepenen. Ook heb ik een kleine persconferentie met de lokale journalisten mogen meemaken."
Bas kon vandaag federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten bijstaan in Brussel. HIj heeft al wat administratief werk gedaan, een rondleiding gekregen en het parlement bezocht. "Ik heb achter de schermen kunnen meemaken hoe ze de sociale media beheren. Straks ga ik nog naar een parlementaire zitting, waar de minister waarschijnlijk een paar vragen krijgt." Hopelijk moet Bas niet antwoorden (knipoog). 
Lien kon ook bij een federale minister terecht, namelijk minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter. Lien is zelf heel geëngageerd en vindt het dus zeer interessant om de politieke wereld te leren kennen.  
Ook wij vonden het heel interessant om als journalisten onze medestudenten te kunnen volgen. Later als ze echt in de politiek zouden stappen, mogen ze zich nog aan heel kritische vragen van ons verwachten. 
 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com