Vijfdejaars gaan op pad nabij Ieper

De aanval van Rusland op Oekraïne maakt momenteel duidelijk wat de gevolgen van een oorlog zijn voor de burgerbevolking. Op dinsdag 26 april 2022 trokken de vijfdejaars richting Ieper om zich onder te dompelen in het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, het eerste internationale conflict op wereldschaal. (...)

In het Memorial Museum Passchendaele konden de leerlingen kennis maken met het verloop van de gevechten rond Ieper en technische aspecten van de oorlog. Het bezoek aan de gereconstrueerde loopgraven en dug-outs rond het museum maakte het verhaal tastbaar.

Er was ook tijd om stil te staan bij de gevolgen van de oorlog. Een bezoek aan de Menenpoort en Britse en Duitse begraafplaatsen zorgde voor een moment van bezinning. Oorlogspoëzie benadrukte de zinloosheid van de oorlog en de onmacht van de gewone soldaat. Dit in schril contrast met de oorlogsretoriek van de legerleiding en de propaganda waarmee het thuisfront werd zoet gehouden. Het herhalen en benadrukken van de boodschap van toen, ‘nooit meer oorlog’, is vandaag meer dan ooit nodig.

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com