Inzicht in smartphonegebruik

Op woensdag 11 en donderdag 12 mei kregen alle leerlingen van de tweede en derde graad een boeiende voordracht door professor De Marez van de Universiteit Gent: ‘Ken je digitaal DNA’.

De Marez maakte in zijn lezing gebruik van gegevens die verzameld werden bij 14 000 smartphonegebruikers, waaronder ook 41 leerlingen van onze school. Via de app MobileDNA krijgen de deelnemers niet alleen inzicht in hun eigen tijdsbesteding op hun smartphone, tegelijk leverde het onderzoek ook belangrijke inzichten op die de professor op een heldere manier toelichtte.

Niet zozeer de schermtijd als dusdanig is de boosdoener (meer dan 180 minuten per dag bleek het gemiddelde van onze deelnemers), als wel de idee dat we een taak correct en geconcentreerd kunnen uitvoeren terwijl onze smartphone onze aandacht voortdurend wegkaapt. Hij ondersteunde zijn lezing met duidelijke voorbeelden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Heel leerrijk. Met dank aan onze ouderraad die ons in contact bracht met professor De Marez.