In het eerste leerjaar A bieden we je een stevige basis die je voorbereidt op heel wat mogelijke verdere opleidingen. Daarnaast ontdek je of ontwikkel je verder je talenten. Dit laat je toe om later een gerichte studiekeuze te maken.

De vakken worden op een concreet theoretische manier en met aandacht voor de talenten van elke leerling aangebracht.

Kenmerken van deze aanpak:

  • voldoende theoretisch zodat doorstroomrichtingen in de tweede en derde graad nog mogelijk blijven;
  • met concrete toepassingen gelinkt aan de échte wereld;
  • vanaf het eerste jaar twee moderne vreemde talen: Frans én Engels;
  • versterking voor Nederlands, Frans en wiskunde;
  • ruimte voor talentontwikkeling in de verkennende projecten;
  • een klasuur om de overstap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs vlot te laten verlopen: aandacht voor welbevinden, sociale vaardigheden, ICT-skills …

 

Basisvorming

De vakken van de basisvorming bieden je een brede, stevige basis en laten je kennismaken met heel wat interessante leergebieden. Dit gedeelte van de lessentabel is voor alle leerlingen hetzelfde.

 

Versterking Nederlands, Frans, wiskunde

Voor Nederlands, Frans, wiskunde werk je één uur in de week in niveaugroepen.

We vinden het belangrijk dat je vanaf de start van je secundaire studies voldoende goed kan lezen. Want wie goed leest, leert ook gemakkelijker. Daarom krijg je in het eerste jaar een apart uurtje leerstraining. Je kan er oefenen om beter te leren lezen of genieten van meer uitdagende leesopdrachten als lezen voor jou al vlot gaat.

Ook voor Frans en wiskunde ga je één uurtje in de week werken op jouw niveau. Gaan deze vakken al vlot voor jou, dan krijg je nieuwe uitdagingen. Heb je nog wat moeite om Frans en/of wiskunde vlot te volgen, dan krijg je extra oefenmateriaal.

 

Verkennende projecten

In het eerste jaar ga je ook je talenten ontdekken of verder ontwikkelen. Tijdens deze uurtjes doe je heel wat leuke niet-schoolse activiteiten. Je bepaalt zelf welke twee projecten je wil volgen.
Je kan kiezen tussen:

 

Profiel van de leerling

  • Je hebt interesse in verschillende vakken maar wil die het liefst leren door veel te oefenen en actief met de leerstof aan de slag te gaan.
  • Je wil graag weten waarom je bepaalde zaken moet leren: je wil begrijpen hoe die theorie in de echte wereld aanwezig is.
  • Je hebt het soms moeilijk om bepaalde onderwerpen te leren. Je vindt het fijn als je tips krijgt over hoe je de zaken moet aanpakken.
  • Je bent ondernemend, creatief, spontaan en wil deze talenten graag ook op school inzetten.

 

Toekomst

Na het eerste leerjaar A kan je in alle tweede leerjaren (behalve basisoptie Latijn) terecht.

 

lessentabel 1a sv