Colonia Ulpia Traiana … Deze woorden zeggen u wellicht niet veel, maar onze leerlingen des te meer. Het was immers een Romeins legerkamp aan de limes (in mensentaal: de grenzen) van het Romeins Rijk.
Dit stadje herbergde niet alleen Romeinse soldaten, maar ook hun gezinnen. In de 2e eeuw na Chr. telde het stadje maar liefst 10.000 inwoners.
Het grote archeologische park toont ons ruïnes van toen, maar toont ons nog meer hoe het er destijds moet hebben uitgezien: een amfitheater werd terug opgebouwd, een tempel kreeg vorm, een domus en thermen. We vinden hier al onze cultuurthema’s van het eerste jaar terug.
We vertrokken op woensdagmiddag naar Xanten. File werd helaas ons deel. Later op de avond trokken we met fakkels op tocht door Xanten en kregen onze leerlingen het verhaal van de schat van de Nibelungen te horen. Ook in de middeleeuwen was Xanten bekend!
Op donderdag brachten we de hele dag door op het reuzegroot domein van het archeologisch park. In groepjes kregen leerlingen info over het amfitheater en de thermen, werden ze gegidst doorheen het nieuwe museum, speelden ze memory over de goden, schreven ze een rouwtekst voor hun leraar Latijn, zochten en vonden ze antwoorden op de vele vragen die we hen stelden.
Op vrijdag keerden we terug naar ons Belgenland. Een stop in het pittoreske Valkenburg met een bezoek aan de catacomben kon niet ontbreken. Meer dan 100 jaar geleden dacht een rijke Nederlander eraan om in de mergelgrotten de catacomben van Rome tot in detail na te bouwen. Een bezoek met gids onder de grond volgde en een fietstocht in de mergelgrotten maakte de dag compleet.
Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com